Z BRUNTÁLSKÉHO A KRNOVSKÉHO DENÍKU

05.10.2012 12:39

Vozatajové projeli vodou a koně tahaly klády

Historicky první vozatajské závody se jako kvalifikace na mistrovství republiky proběhly v sobotu 25. srpna na Ekofarmě Lomnice manželů Vladimíra a Zuzany Juráňových. Bylo co obdivovat – statné koně, i nejšikovnější vozky Česka.

Historicky první vozatajské závody se jako kvalifikace na mistrovství republiky proběhly v sobotu 25. srpna na Ekofarmě Lomnice manželů Vladimíra a Zuzany Juráňových. Bylo co obdivovat – statné koně, i nejšikovnější vozky Česka. Autor: DENÍK / Karel Janeček

25.8.2012

 
 

Vladimír Juráň se na farmě stará spíše o skot. Koně jsou výsadou jeho ženy Zuzany, milovnice těžkých, chladnokrevných plemen koní. Majitelka farmy má za sebou zkušenost s taháním klád z lesa i řadu let práce na farmě v Lomnici. „Říkali jsme, si že když už tu koně jsou, nebudeme je mít pouze k produkci hříbat. Závody jsme uspořádali hlavně jakožto prezentaci zemědělství v bruntálském regionu, i samotný region," řekl majitel Vladimír Juráň.

Inspiraci hledali ekofarmáři při soutěžích v Pardubicích, Hošticích i na jiných místech. Zalíbily se jim natolik, že uspořádali kvalifikaci na mistrovství i v Lomnici. Poblíž totiž žádná obdobná soutěž ke spatření není. „Je to krásné, když si hřebec vyskočí. Člověk musí mít ty zvířata rád, aby jim porozuměl," sdělil Juráň. Závody uspořádali na farmě bez jakýchkoliv sponzorů. Ti by mohli pomoct až příští rok, při druhém ročníku vozatajského klání.

V Lomnice byla v sobotu k vidění špička plemenných chovů, Norici, a zejména Slezští Norici. „Za nejzajímavější považuji formanskou jízdu. Pár koní táhne vozík s kočím a jeho závozníkem. Jezdí rozmanitým terénem, závozník musí vůz vyrovnávat, aby se nepřevrhl," popisoval jednu z disciplín Juráň.

Dalšími disciplínami byla práce s kládou, couvání i zatáčení a těžký tah, při němž koně táhly saně s přibývajícím nákladem. Soutěž byla pro vozataje nedílnou součástí kvalifikace na zářijové mistrovství republiky v Českých Budějovicích.